#masks4allse

Varför ska vi bära munskydd?

Obs! Vi förespråkar tygmasker, inte medicinska masker.


Skriv under du också för att rädda liv

TV4 – Vetenskapen på området visar att munskydd skyddar

Torkmasker kan hjälpa till att stoppa spridningen av COVID-19, rädda liv och återställa jobb

~ 95% av världen bor i länder där regeringen och ledande sjukdomsexperter båda håller med om att masker är effektiva för att minska spridningen av COVID-19. Men många länder (som Sverige) har fortfarande inte utbredd maskanvändning.

Vi har väldigt lite vetenskapligt validerat bevis på att dessa fungerar, men trenderna i länder som har implementerat masker antyder att detta är en kostnadseffektiv åtgärd.

Land-per-land-mask-gentemot-ingen-munskydd
corona-19-test-munskydd-sverige

100+ länder och 12+ amerikanska stater har redan gjort tygmasker som krävs offentligt eftersom de begränsar spridningen av
COVID-19

De ledande sjukdomsexperter och regeringar som representerar 95% av världens befolkning (inklusive US CDC) håller med vetenskapen och kräver / rekommenderar masker eftersom trasa (icke-medicinska) masker visas att begränsa spridningen av COVID-19.

Länder / territorier som har krävt eller universell maskanvändning inkluderar Tyskland, Sydkorea, Frankrike, Japan, Taiwan, Israel, Spanien, Indonesien, Argentina, Grekland, Kina och många fler.

Costa Rica-masks4allcr-masks4allse-sweden-couple
old-lives-matter

Varför regeringar behöver kräva allmän maskanvändning?

Den som inte bär en torkmask offentligt riskerar alla att bli smittade och de skadar vår ekonomi genom att öka chansen för en andra lockdown. Varför? De US CDC och de flesta experter håller med om det många smittade och smittosam människor vet inte att de är sjuka eftersom de inte har symtom. Att bära en mask minskar risken för spridning av COVID-19 avsevärt från dig till andra.

Aerosolemission och superemission under
mänskligt tal ökar med röstlydighet

Rapport från Scientific Report “Aerosol emission and superemission during human speech increase with voice loudness”  (Asadi, 2019) visar att talande (som exemplifieras genom att räkna högt) släpper cirka 2–10 gånger så många partiklar som en enda hosta.

A. Droppar under en diameter på 10 um (mikrometer), den övre storleksgränsen för definitionen av “aerosol” (partiklar så lätta att de kan flyta i luften). För korthet, låt oss kalla denna kategori “aerosoler”. Dessa små aerosoler transporteras med ventilation eller vindar och kan därför resa över rum. Det som gör ansiktsmasker från N95 annorlunda än de kirurgiska maskerna är att de förstnämnda är utformade (enligt lagkrav) för att stoppa aerosoler: de måste filtrera bort 95% av droppar mindre än 0,3 um.

B. Droppar större än 10um (mikrometer) och når 100um (0,1 mm) eller mer. Låt oss kalla dessa stora partiklar “spraydroppar” här. (För en mer detaljerad diskussion, se Nicas och Jones, 2009). Naturligtvis kan droppar vara ännu större, upp till en storlek synlig för det blotta ögat i den spray som genereras genom hosta eller nysningar (0,1 mm i diameter till ovan). Beräkningar av Xie et al antyder att om de andas ut kan dropparna> 0,1 mm förångas eller falla till en yta inom 2 m, beroende på storlek, luftfuktighet och temperatur. Men hosta eller nysa kan skjuta dem som projektiler ur munnen med en “munhastighet” på 50 meter / sekund (för nysning) eller 10 m / s (för hosta), och droppar kan nå avstånd så långt som 6 meter bort. Om så är fallet, kanske det mycket nämnda “säkra avståndet” på 6 fot i sociala möten inte räcker – förutom att du bär en (enkel) mask – mer om det senare.

Källa 

Videokälla: Gasmoln visar deras förmåga att resa stora avstånd

Länder som har innehaft stora COVID-19-utbrott har nästan 100% maskanvändning

Sydkorea“Masker var svåra att komma till i Sydkorea fram till slutet av februari. Sedan gick regeringen in och säkerställde en leverans för varje person i landet.”

Kinas CDC-direktör: ”Det stora misstaget i USA och Europa är enligt min mening att människor inte bär masker.

“I Hong Kong, Taiwan, Sydkorea, Thailand och Vietnam är det så allmänt accepterat att ha masker offentligt att de som lämnar hemmet i barefacet riskerar smutsiga utseende eller blir berättade.” –South China Morning Post

Klicka för att se lista på länder kräver masker offentligteller rekommenderar masker

Lär dig mer

”Ansiktsmasker kan
bromsa smittan”

Alla bär ta ansvar och skydda varandra genom att bära ansiktsmask . professorerna Joacim Rocklöv och Holger Rootzén.


Läs vidare

SAS inför maskkrav för passagerare

Nya regler: SAS inför krav på munskydd

Alla passagerare ska bära ansiktsmask ombord på SAS flygplan vilket går i linje med EU:s nya restriktioner.


Läs vidare

Bör vi alla ha ansiktsmasker? Experter är konflikterade

Bör allmänheten bära ansiktsmasker under COVID-19-pandemin? Det är en kontroversiell fråga olika länder och myndigheter.


Läs vidare

En kirurgens perspektiv
på #masks4all

Lyssna på Dr Van Dyken berätta varför alla borde bära munskydd. #masksforall #mask4all


Läs vidare

Studie kring användning
av munskydd av tyg

Covid-19 kan spridas mellan människor i ens närhet – när man pratar, hostar eller nyser – även om dem inte uppvisar symtom.


Läs vidare

Förhindrar munskydd
spridning av Covid-19?

En studie visar att länder som infört obligatoriskt munskydd lyckades vända sina kriser.


Läs vidare

Allt du behöver veta om ansiktsmasker

Hur användbara är ansiktsmasker under kronaviruskrisen? Experter kan inte riktigt komma överens om detta: Bör vi bära dem?


Läs vidare

Varför vi alla borde bära ansiktsmasker

Kan ansiktsmasker offentligt hjälpa till att hålla koronavirusinfektionsnivån från att stiga igen när länder öppnar från lockdown?


Läs vidare

Bör vi alla ha ansiktsmasker? Experter är konflikterade

Bör allmänheten bära ansiktsmasker under COVID-19-pandemin? Det är en kontroversiell fråga olika länder och myndigheter.


Läs vidare


Skriv under du också för att rädda liv

Text och bildkälla


#MASKS4ALLCR

Credit: Getty Images